×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

سرخط اخبار اقتصادی

امروز : دوشنبه, ۱۶ تیر , ۱۴۰۴  .::.   برابر با : Monday, 7 July , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 86 خبر
فقط ۲ درصد مدارس غیردولتی، بالای ۹۰ میلیون شهریه می‌گیرند/ استفاده از لفظ لاکچری برای مدرسه، شایسته نیست

به گزارش خبرآنلاین، «احمد محمودزاده» معاون وزیر و رئیس سازمان مدارس و مراکز غیر دولتی در گفت‌وگو با ایلنا در خصوص نحوه تعیین شهریه مدارس غیردولتی گفت: ما در این زمینه بر اساس ماده ۱۵ و ۱۶ قانون تاسیس مدارس غیردولتی عمل می‌کنیم. ماده ۱۵ آیتم‌های تعیین شهریه است که عبارتند از: دوره تحصیلی، سطح آموزشی و پرورشی، برنامه‌های سال تحصیلی، فعالیت‌های فوق برنامه، فضای فیزیکی، تجهیزات و شرایط منطقه‌ای. ماده ۱۵ الگوی تعیین شهریه است که در شورای نظارت مرکزی این مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد و به محض تصویب، این الگو به استان‌ها ابلاغ می‌شود. 

وی ادامه داد: اعضای تصمیم‌گیری برای تعیین شهریه در ماده ۱۶ مشخص شده است. بر اساس الگویی که آیتم‌هایش را عرض کردم، مدرسه شهریه را پیشنهاد می‌دهد، منطقه بررسی می‌کند و اگر تایید کرد به استان اعلام می‌کند. در ادامه استان بررسی می‌کند و اگر تایید کرد ابلاغ می‌کند. این مسیر قانونی‌ست که هر سال ما بر اساس آن، بحث شهریه را پیگیری می‌کنیم. و همین امسال هم این فرایند طی شده است. 

محمودزاده  با بیان اینکه در افزایش شهریه‌ها هم کیفیت آموزشی مد نظرمان بوده و هم بحث ۳۰ ساعتی شدن معلمان مدارس غیردولتی، گفت: رویکرد ما توازن شهریه است. مدارسی که از یک نوع امکانات، از یک نوع نیروی انسانی و از یک کیفیت آموزشی برخوردار هستند، باید دارای شهریه‌ای باشند که از همدیگر خیلی فاصله نداشته باشند. رویکرد بعدی ما، بحث کنترل شهریه‌های بالاست که شاید بیشتر مخصوص خود تهران و آن هم بخش‌هایی از تهران هستند. 

۴۰ درصد شهریه برای  فوق برنامه است

او بحث تفکیک شهریه‌ها را رویکرد بعدی عنوان کرد و افزود: شهریه ابلاغی مربوط به شهریه برنامه درسی و فوق برنامه است. مدرسه بر اساس آن آیتم‌هایی که مشخص شده، ۴۰ درصد شهریه را برای فوق برنامه لحاظ می‌کند. ما در بخشنامه شهریه ابلاغ کردیم که فوق برنامه در دوره ابتدایی، دوره متوسطه اول، متوسطه دوم و در هنرستان‌های فنی حرفه‌ای چند ساعت است. 

وی تصریح کرد: بخش‌های دیگری که در مدرسه از اولیا پول گرفته می‌شود، مربوط به پول لباس فرم، پول غذا و میان وعده و پول سرویس ایاب و ذهاب و بخشی از فعالیت‌های آموزشگاهی است که بر اساس نرخ مصوب ما در آموزشگاه‌ها باید از اولیا دانش آموزان گرفته شود. مثلا مدرسه‌ای کلاس زبان آلمانی، روسی یا چینی دارد. این شامل برنامه درسی و فوق برنامه ما نمی‌شود. موضوع فعالیت آموزشگاهی است که نرخ فعالیت آموزشگاهی هم به استان‌ها ابلاغ کردیم. یا آن مدرسه، هم مدرسه هست و هم آموزشگاه که می‌تواند بر اساس نرخ‌های مصوب آموزشگاهی فعالیت داشته باشد. 

وی ادامه داد: یا اینکه مدرسه با آموزشگاه قرارداد بسته است که این فعالیت را درون مدرسه انجام دهد. خانواده‌ها باید در جریان باشند بخشی از پول به برنامه درسی و بخشی فوق برنامه اختصاص می‌یابد. بخشی از پول مربوط به فعالیت‌هایی مثل سرویس ایاب و ذهاب و غذا است که انجمن اولیا و مربیان باید مصوبه را داشته باشند و بخشی از پول نیز مربوط به فعالیت‌های آموزشگاهی است. 

وی تاکید کرد: اگر تفکیک اتفاق بیافتد این دوگانگی که در فضای رسانه‌ای هست و بعضا خانواده‌ها گلایه دارند، عددی که ابلاغ شده و عددی که ما می‌دهیم متفاوت است، از بین می‌رود، چون تفاوت‌ها بیشتر مربوط به این موضوع است. 

وی افزود: در مورد معدود مدارسی که خارج از این مصوبات شهریه می‌گیرند، سامانه ما این قابلیت را دارد که خانواده‌ها در قالب شکایت یا گزارش به ما اطلاع‌رسانی کنند. خود ما در بازدیدهای میدانی که داریم اگر متوجه شویم مدارسی هستند که خارج از مصوبه ما شهریه گرفته اند، حتما در شورای راهبردی و نظارت، هم در منطقه هم در استان و هم در کشور برخورد جدی خواهیم داشت. 

وی درباره گلایه برخی از والدین از افزایش بالای مدارس غیردولتی گفت: ما متناسب با آیتم‌هایی که در ماده ۱۵ اعلام کردیم امتیازبندی می‌کنیم و براساس امتیاز شهریه مدارس افزایش پیدا می‌کند. اولیا با وارد کردن نام و کد و آدرس مدارس در سامانه‌ما، می‌توانند شهریه آن مدرسه را برای فوق برنامه و برای برنامه درسی و فعالیت مربوط به آموزشگاه‌ها را از سامانه آموزشگاه‌های ما ببینند. مسائل مربوط به لباس و سرویس ایاب و ذهاب هم مصوبه شورا اولیا و مربیان مدارس است. 

امسال کف شهریه را برای جلوگیری از افت کیفیت  افزایش دادیم

وی در پاسخ به این سوال که اختلاف شهریه در میان مدارس غیردولتی تا چه اندازه است، گفت: در حال حاضر شهریه ۷۴ درصد از مدارس ما زیر ۳۰ میلیون تومان است. به همین خاطر ما امسال کف شهریه هم لحاظ کردیم. کیفیت مدارس، تحول در کلاس درس، ارتقای کیفیت آموزشی و رویکردهای پرورشی و تربیتی در مدارس غیردولتی و کاهش ساعت کاری معلمان به ۳۰ ساعت برای ما خیلی مهم هستند. امسال کف شهریه را افزایش دادیم که مدارس پایین‌تر از آن را نپذیرند. پایین‌تر از این به کیفیت آموزشی لطمه می‌زند. بخشی از چالش‌های مربوط به شهریه هم بیرون از آموزش پرورش است. مثلا آموزش پرورش دخالتی در افزایش اجاره بها ندارد. ولی ما متاثر از این موضوع هستیم. 

وی در پاسخ به این سوال که صدور مجوز آموزشگاه‌های زبان برای افراد زیر ۲۰ سال بر عهده آموزش و پرورش است. آیا در واقعیت این قانون اجرا می‌شود و تا چه حد نهادهای دیگر در اجرا این قانون دخالت می‌کنند؟ افزود: تنها مرجع صدور مجوز فعالیت‌های آموزشگاه‌های علمی آزاد، از جمله آموزشگاه‌های زبان خارجی برای افراد زیر ۲۰ سال و مراکز آموزش پیش دبستانی، آموزش و پرورش است. بخشی از این قضیه به تفسیر ماده‌ی دو بستگی دارد. مراکز هنری زیر نظر وزارت ارشاد است. ولی در عمل سال‌های گذشته، برخی از دستگاه‌ها مجوز صادر کردند یا اینکه اگر مجوز ندارند، آموزشگاه‌داری می‌کنند؛ مثل جهاد دانشگاهی و شهرداری‌ها. 

وی ادامه داد: ما پیگیری‌هایی را هم در دولت قبل هم در این دولت انجام دادیم. دنبال این هستیم که در شورای عالی انقلاب فرهنگی مجدداً این مصوبه ابلاغ شود. خوشبختانه روند خیلی خوبی اتفاق افتاد. آموزشگاه‌های غیرمجاز، تا اندازه‌ای که ما شناسایی کردیم پلمب شدند. مشکلی که داریم آموزشگاه‌های مجازی است که از سایر دستگاه‌ها مجوز گرفتند، ولی مجوزشان قانونی نیست. در حال رایزنی برای تطبیق مجوز این آموزشگاه‌ها با آموزش و پرورش هستیم. 

اگر درب مدارس غیردولتی را طلاکوب کنیم، لاکچری است

وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه شما پیشتر اعلام کرده بودید، شهریه حدود ۷۰ درصد مدارس غیردولتی زیر ۳۰ میلیون تومان است. شهریه آن ۳۰ درصد دیگر بر چه اساس حساب می‌شود؟ گفت: شهریه حدود دو درصدشان، بالای ۹۰ میلیون تومان است، بقیه‌شان بین ۳۰ تا ۸۰ میلیون تومان دریافت می‌کنند. این‌ها مربوط به الگوهایی است که ما هرساله ابلاغ می‌کنیم. بخشی مربوط به برنامه‌ی درسی و فوق برنامه می‌شود. در مدارس مختلف با توجه به اینکه آیتم‌ها متفاوت است، مثلاً اگر یک مجموعه‌ای فضای بسیار خوب، امکانات و تجهیزات بسیار خوب داشته باشد، شهریه بالاتری دارد. این عددهای دو درصدی که عرض کردم مربوط به مدارسی است که دارای آزمایشگاه خوب، سالن تربیت بدنی خیلی خوب، فضای آموزشی خیلی خوب، فضای تربیتی بسیار مناسب، دارای نیروی انسانی خوب از حیث سطح سواد و روش‌های آموزشی و کیفیت آموزشی بسیار مناسب هستند. هر سال بر اساس همین آیتم‌ها، شهریه‌ها لحاظ می‌شوند. 

وی در پاسخ به این سوال که در ذهنیت اکثر مردم چنین مدارسی، لاکچری تلقی می‌شوند، آیا این ذهنیت درستی است؟ گفت: از این نوع مدارس در بین مدارس دولتی هم زیاد داریم. مدارس دولتی عادی، مدارس ایثارگران، مدارس نمونه دولتی و مدارس استعدادهای درخشان از همین ظرفیت برخوردار هستند. مدارسی داریم در استان‌های مختلف که شبیه یک دانشگاه است و مدرسه عادی دولتی هم هستند. این که بعضی این‌ها را لاکچری بنامیم شاید شایسته نباشد. 

وی افزود: در حوزه آموزش و تربیتی هر چقدر امکانات و تجهیزات و نیروی انسانی برای بالندگی و رشد این مجموعه‌ها اضافه کنیم کار خوبی است. لاکچری به معنای چیزی است که به آن نیازی نباشد. مثلاً اگر ما امروز درب مدارس غیردولتی را طلاکوب کنیم، لاکچری است. همین سند تحول بنیادین در همه حوزه‌ها ورود دارد. دانش‌آموز با شایستگی‌ها و استعدادهای اعتقادی، اخلاقی و علمی می‌خواهد.

محمودزاده افزود: سند تحول بنیادین از دانش‌آموز و معلم آن انتها را می‌خواهد. برای ورود به چنین شرایطی نیازمند امکانات هستیم، نیازمند ابزار و بسترهای لازم هستیم، چه در محتوای کتاب‌های درسی، چه در امکانات، چه در تجهیزات، چه در نیروی انسانی. مثلاً اگر یک روز برویم داخل همان مدرسه‌ای که اسمش را لاکچری گذاشتید، چه چیزی از آن لاکچری است که نباید باشد؟ اگر چیزی در مدرسه قابل حذف شدن باشد، آن وقت اسمش را لاکچری بگذاریم. تازه باید تشکر کنیم که این فضا را ایجاد کرده است. همه مدرسه‌ها باید بروند به آن سمتی که بهترین‌ها را داشته باشند. رسانه نباید ترس و واهمه را برای کسانی که یک چنین فضایی را می‌خواهند ایجاد کنند و دانش‌آموزهایی خوب تربیت کنند، ایجاد کند. 

٢٣٣٢٣٦

  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصاد فارسی منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.