×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار اقتصاد

امروز : پنج شنبه, ۱۸ اردیبهشت , ۱۴۰۴  .::.   برابر با : Thursday, 8 May , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 104 خبر
هشدار آیت‌الله اراکی درباره “التقاط جدید”

– اخبار استانها –

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، نوزدهمین اجلاسیه مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با موضوع «تفکرات و اندیشه‌های آیت‌الله شهید مرتضی مطهری و نقش آن در تأسیس نظام اسلامی» در محل ساختمان جامعه مدرسین برگزار شد.

آیت‌الله محسن اراکی عضو مجلس خبرگان رهبری در این اجلاس با استناد به احادیثی از پیامبر اکرم(ص) و امام رضا(ع) به تبیین جایگاه ولایت در اندیشه اسلامی پرداخت و گفت: امام رضا (ع) از جدشان رسول اکرم (ص) نقل می کنند: «کلمةُ لا إلهَ إلا اللّهُ حصنی، فمَن دخل حصنی أَمِن من عذابی» و در ارتباط با همین حدیث نیز از پیامبر اکرم(ص) نقل شده که: «ولایت علی بن ابیطالب حصنی». این دو روایت، بیانگر تطبیق کبری بر صغری‌اند؛ به‌عبارتی، ولایت علی تفسیر کلمه‌ی لا اله الا الله است.

وی ضمن قدردانی از حضور در جمع فرهیختگان و اندیشمندان حاضر، افزود: مهم‌ترین محور فکری مرحوم آیت‌الله شهید مطهری، دفاع از توحید در بستر ولایت بود. اساساً همه‌ی نزاع‌های بشر از آغاز خلقت، بلکه پیش از آن، مانند سرپیچی ابلیس از فرمان سجده بر آدم، نزاع بر سر ولایت بوده است، حتی در روایت زیادی داریم که جنگ هابیل و قابیل جنگ بر سر ولایت بود نه این داستان خرافی که میگویند مسئله زن بوده است. خدای متعال برای اینکه اعلام کند که چه کسی مستحق ولایت بعد از حضرت آدم را دارد به وسیله قربانی کردن، شایستگی هابیل را برای ولایت مطرح کرد و تا به امروز این جنگ ادامه دارد و جنگ این است که فرمان دست چه کسی باشد و فرمان باید دست خدا باشد.

آیت الله اراکی با اشاره به مفهوم خلیفة‌الله در قرآن، تأکید کرد: خلافتِ کبرای مطلقه، در وجود مقدس پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله متمرکز است. دیگر خلفا واسطه‌اند. خلافت پیامبر، مرکز حاکمیت الهی است و همه‌ی فرشتگان، دستگاه مدیریتی هستی، مأمور به اطاعت از این خلافت‌اند.

وی ضمن تحلیل آیات قرآن، ایمان تسلیم را مبتنی بر ولایت دانست و خاطرنشان کرد: همه‌ی انبیا مأمور به اطاعت از رسول اکرم‌اند. ایمان واقعی، نه‌تنها تصدیق ذهنی، بلکه اطاعت عملی است. آن‌چنان‌که در قرآن آمده، شرط ایمان، پذیرش حکم رسول‌الله در همه‌ی امور است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: امامت و ولایت، امتداد فرمان الهی در عصر غیبت است و ولایت فقیه نیز تجلی این فرمان در عصر حاضر است. نمی‌توان زندگی را بر اساس فرمان خدا تنظیم کرد اما برای دریافت این فرمان، کانالی معین نشده باشد.

آیت الله اراکی با اشاره به نظریه‌های آیت‌الله شهید مطهری در باب حاکمیت الهی گفت: یکی از مهم‌ترین دستاوردهای تفکر ایشان، نظریه‌پردازی در خصوص حصر فرمانروایی برای خداست. ایشان، خط توحید در فرمان را از خط شرک در ولایت متمایز می‌کرد. نزاع پیامبران با مشرکان نیز نه بر سر خالق بودن خدا، بلکه بر سر حق فرمانروایی خدا بود.

عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: خدای متعال تنها خالق نیست، بلکه حاکم مطلق نیز هست. این همان مفهومی است که در قرآن با عبارت “عرش” به معنای فرمانروایی بیان شده است. مطهری در فضایی که تفکر الحادی، نفی خدای حاکم را دنبال می‌کرد، با قدرت ایستاد.

وی در ادامه با اشاره به خطر التقاط، گفت: استاد مطهری با قدرت در برابر التقاط ایستادگی کرد؛ التقاطی که پوسته‌ی اسلام را نگه می‌داشت ولی محتوای آن را با افکار غیر دینی پر می‌کرد. امروز ‌ما با نوع جدیدی از این التقاط مواجهیم؛ التقاطی که فرمان خدا را در مدیریت جامعه کنار می‌گذارد و فرمان‌های غیر الهی را با آن تلفیق می‌کند.

آیت الله اراکی با اشاره به نقش حوزه‌های علمیه در مقابله با این خطر افزود: امروز حوزه‌های علمیه باید در برابر این ارتقای التقاطی بایستند. ما فقهی داریم که پاسخگوی همه‌ی حوزه‌های رفتاری انسان است؛ از اقتصاد تا فرهنگ، سیاست و مدیریت. افتخار حوزه‌های علمیه در اصول فقهی دقیق و منطقی آن‌هاست که تضمین‌کننده‌ی دستیابی به مراد شارع است.

وی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در همایش صدسالگی حوزه علمیه گفت: این پیام یک منشور عظیم است که باید مبنای برنامه‌ریزی حوزه‌ها قرار گیرد. هر کارگروهی در حوزه، بخشی از این پیام را تحلیل و به برنامه اجرایی تبدیل کند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پایان با اشاره به ویژگی‌های علمی شهید مطهری گفت: ایشان فیلسوفی محیط بود که در مبانی فلسفی تقلید نمی‌کرد. طعم حل مسئله را می‌شد در درس‌های او چشید؛ نه‌فقط تعبد در برابر استاد. گاهی حتی با مرحوم علامه طباطبایی، مسائل را در سفر بررسی می‌کردند تا گره‌گشایی کنند. چنین دانش و پویایی، میراثی است که باید حفظ و تقویت شود.

آیت‌الله اراکی بیان کرد: من واقعاً دلم می‌خواهد اگر امکانش باشد ما هفته ای به نام شهید مطهری داشته باشیم که در این هفته در هر روزی بُعدی از ابعاد شخصیتی مرحوم شهید مطهری را تحلیل کنیم و آنچه قابل استفاده است و قابل اقتدای آن شخصیت بزرگ است را برای نسل جدید عرضه کنیم.

انتهای پیام/

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.