
– اخبار استانها –
به گزارش خبرگزاری تسنیم از یاسوج، در میان تپههای سر به فلک کشیده و جنگلهای بلوط کهگیلویه و بویراحمد، طرح نهضت ملی مسکن، بارقهای از امید را در دل جوانان و زوجهای جوانی روشن کرده که رویای داشتن سرپناهی امن را در سر میپرورانند، اما این رویا همچون بسیاری از پروژههای بزرگ توسعه، در مسیر تحقق با چالشها و موانع متعددی روبهرو شده است.
گویی رقص ابرها بر فراز قلههای زاگرس، تلاشی است برای پوشاندن دغدغههایی که در دل مردم این سرزمین ریشه دوانده؛ دغدغههایی از جنس مسکن، سرپناه و سقفی امن برای گذران زندگی. در استان کهگیلویه و بویراحمد، طرح نهضت ملی مسکن، با وعدههایی رنگین، پا به میدان گذاشته تا شاید این دغدغهها را التیام بخشد.
اما آیا این وعدهها در عمل نیز به بار مینشینند؟ آیا طرحی که قرار بود مرهمی باشد بر زخم بیخانمانی، خود به چالشی جدید تبدیل نخواهد شد؟ تصمیم گرفتیم تا از نزدیک، نبض این طرح ملی را در کهگیلویه و بویراحمد بسنجیم و روایتی بیپرده از واقعیتهای جاری در آن به تصویر بکشیم. از دل پروژههای نیمهتمام تا پای درد دل متقاضیان چشمانتظار، سفری پر فراز و نشیب را آغاز کردیم تا شاید بتوانیم پاسخی برای این سوال بیابیم؛ آیا نهضت ملی مسکن، میتواند رویای خانهدار شدن را برای مردم این دیار محقق سازد؟
چه کسانی واقعاً خانهدار میشوند؟
در ابتدای مسیر، به سراغ آمار و ارقام رفتیم، به گفته سید عبدالصاحب عزیزی، معاون بازآفرینی شهری و مسکن ادارهکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد، ۶۲ هزار و ۲۸۸ نفر در سامانه نهضت ملی مسکن در استان ثبتنام کردهاند، اما پس از پالایش و بررسی صلاحیتها تنها حدود ۱۸ هزار و ۵۱۷ خانوار واجد شرایط شناخته شدهاند. این آمار نشان میدهد که فرآیند گزینش متقاضیان با دقت انجام شده، اما سوال اینجاست که آیا این ۱۸ هزار و ۵۰۰ خانوار واقعاً میتوانند به رویای خانهدار شدن دست یابند؟
وی با اشاره به اینکه قرار بود در این ۴ ساله ۴۶ هزار و ۷۸۸ واحد برای واجدین شرایط مسکن ساخته شود که با تلاش همکاران ۱۸ هزار ۱۹۶ در حال اجرا داریم، بیان کرد: عمده مشکل ما کمبود زمین و عدم تامین زیرساختها است و البته برای تمام متقاضیبان موثری که در نهضت ملی مسکن آورده ۴۰ میلیون تومان را پرداخت کردهاند، ساخت مسکن شروع شده و یا به اتمام رسیده است
عزیزی بیان کرد: برخی از تعهدات استان در ساخت نهضت ملی مسکن با خود مردم به صورت خودمالکی است و باید از تسهیلات استفاده و شروع به ساخت کنند و برخی نیز بافت فرسود هستند با شرایط خاص باید از این محل احداث شوند و برخی در روستاها با نظارت و هدایت بنیاد مسکن نیز باید ساخته شود.
معاون بازآفرینی شهری و مسکن ادارهکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد این را هم گفت که ۱۷ هزار ۳۱۸ واحد مشکن را باید راه و شهرسازی می ساخت که در برنامه ۴ ساله پروژههای نهضت ملی که ۵ هزار ۹۸۶ واحد را شروع کردیم و مرتب جلسات رفع مشکلات نهضت ملی مسکن را داریم و در این چندماه رشد خوبی پروژه ها داشتهاند.
عزیزی در پاسخ به این سوال که قیمت تمام شده نهضت ملی مسکن چقدر است؟ افزود: هزینه ساخت مسکن در یاسوج بالای ۲۰ میلیون تومان است، ولی ما با نرخ ۹ میلیون تومان با همان کیفیت در شهر یاسوج نهضت ملی مسکن را اجرا میکنیم و داریم از توان مهندسین پایه یک، مشاور و مهندسین سازمان نظام مهندسی در پروژهها استفاده میکنیم.
به گزارش تسنیم، در دستورالعمل اجرایی قانون آمده بود که سهم متقاضی در ۵ دوره ۵ قسط با مبلغ ۵۰ میلیون تومان و دریافت ۵۵۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی باشد که هم اکنون این مبلغ افزایش یافته است و در واقع دو برابر سهمی است که قانون پیش بینی کرده بر گردن متقاضیان است یعنی یک واحد مسکن با زیربنای ۱۳۰ متر مربع قیمت تمام شده یک واحد یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان میشود که الان چیزی حدود ۴۰۰ میلیون دیگر باید پرداخت کنند و تاخیر در اجرا بار آن بر روی دوش متقاضی سنگینی میکند.
به گفته عزیزی، معاون بازآفرینی شهری و مسکن ادارهکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد کمبود زمین دلیل عقب افتادن از برنامه در یاسوج است و هزینه زیرساختها مثل آب، برق و گاز را داریم از وزارت راه و شهرسازی تامین میکنیم و در ماههای اخیر ۲۲۰ میلیارد تومان هزینه زیرساخت آب و فاصلاب را پرداخت کردیم که باید شبکه ها را انجام دهد، هزینه برق هم تامین شده و هزینه آماده سازی را نیز از اعتبارات وزارت راه و شهرسازی پرداخت کردیم.
وی ادامه داد: تپوگرافی کهگیلویه و بویراحمد خشن است در استان خاکبرداری خیلی هزینه دارد و در برخی استانها هزینه خاکبرداری را از آورده مردمی پرداخت میکنند، سایت نهضت ملی مسکن ارم یاسوج قرارداد آن ۲۴ آذرماه ۹۹ با ستاد فرمان اجرایی حضرت امام(ره) توسط وزارت راه و شهرسازی منعقد شد و راه و شهرسازی استان در بستن قراداد نقشی نداشت، سال ۱۴۰۲ بازدید کردم دیدیم در مجموع این سایت ۷ درصد پیشرفت فیزیکی دارد، جلسه ای در راه و شهرسازی برگزار و پیمانکار خلع ید شد و یک ماهه پیمانکار انتخاب کردیم که هم اکنون ۵۴ درصد پیشرفت فیزیکی دارد
عزیزی در پاسخ به این سوال که سایت ارم یاسوج از لحاظ ایمنی و امنیت شرایط ناپایداری دارد چطور موافقت کردید؟ عنوان کرد: تمام زمینهایی که در شهر یاسوج داریم و برای ساخت نهضت ملی مسکن اختصاص یافته با همین تپوگرافی است، در مرکز شهر زمین نداریم در اطراف شهر داریم و مجبور هستیم ساخت و ساز انجام دهیم.
کمبود زمین؛ پاشنه آشیل نهضت ملی مسکن در یاسوج
یکی از اصلیترین چالشهای این طرح در کهگیلویه و بویراحمد، به ویژه در شهر یاسوج، کمبود زمین است. تپوگرافی خاص منطقه و محدودیتهای قانونی، یافتن زمین مناسب برای ساخت مسکن را به یک معضل جدی تبدیل کرده است. به گفته داربام، مدیرکل دفتر فنی استانداری کهگیلویه و بویراحمد تامین زمین در یاسوج با چالشهای زیادی روبهرو است، اما تلاش ما این است که با همکاری سایر دستگاهها، زمینهای مناسب را شناسایی و برای ساخت مسکن در اختیار طرح قرار دهیم.
وی میگوید: برای اجرای طرح نهضت ملی مسکن در یاسوج ۱۲۰ هکتار زمین نیاز داریم که با توجه به تپوگرافی خاص شهر یاسوج در جبهه شمالی جنگل و کوهستانی و در جنوب با اراضی درجه کشاورزی روبه رو هستیم که امکان تغییر اراضی را نداریم و واقعیت امر زمینهای مازاد دولتی هم نداریم، اما به رفع مشکلات امیدواریم و هر پنجشنبه جلسات پیگیری و رسیدگی سایتهای نهضت ملی مسکن را داریم و این جدیت برای پیگیری در بین مجموعه مدیران استانی وجود دارد.
پای درد دل متقاضیان؛ افزایش هزینهها و نگرانیها
در حاشیه بازدید از یکی از پروژههای نهضت ملی مسکن در اطراف یاسوج، با تعدادی از متقاضیان به گفتوگو نشستیم. بیشتر آنها از افزایش هزینهها و عدم تناسب آن با توان مالی خود گلایه داشتند. یکی از متقاضیان با چهرهای نگران، گفت: ابتدا قرار بود با ۵ قسط ۵۰ میلیون تومانی و وام ۵۵۰ میلیونی صاحب خانه شویم، اما حالا میگویند باید بیشتر از اینها پرداخت کنیم، ما کارگر هستیم و توان پرداخت این مبالغ را نداریم.
تسهیلات، زیرساختها و وعدههایی که محقق نشدهاند
علاوه بر کمبود زمین و افزایش هزینهها، عدم تامین زیرساختهای لازم مانند آب، برق و گاز نیز از دیگر مشکلات پیشروی این طرح است که البته عزیزی، معاون بازآفرینی شهری و مسکن ادارهکل راه و شهرسازی کهگیلویه و بویراحمد گفته که وزارت راه و شهرسازی هزینه زیرساختها را در استان پرداخت میکند و نیازی به آورده متقاضیان نیست، اما سوال اینجاست؛ این وعدهها چه زمانی محقق میشوند و متقاضیان چه زمانی میتوانند از امکانات اولیه زندگی در خانههای خود بهرهمند شوند؟
نگاهی به رویکردهای نوین؛ “گروه ساخت” و امید به آینده
در میان این چالشها، رویکردهای نوینی نیز در حال شکلگیری هستند. طرح “گروه ساخت” یکی از این رویکردهاست که در آن، زمین توسط راه و شهرسازی تامین میشود و متقاضیان با دریافت تسهیلات، خود اقدام به ساخت مسکن میکنند. به گفته مسئول یکی از تعاونیهای مسکن فعال در طرح، “طرح گروه ساخت یک فرصت خوب برای متقاضیان است تا با نظارت مستقیم بر ساخت مسکن خود، در هزینهها صرفهجویی کنند.”
این طرح در “برج علی شیر” دهدشت با موفقیت اجرا شده و امیدواریها را برای حل مشکل مسکن در استان افزایش داده است، همچنین، برای حل مشکل زمین در یاسوج، راه و شهرسازی در حال بررسی امکان احداث شهر جدیدی در منطقه “دشتروم” است. اگر این طرح به نتیجه برسد، بسیاری از مشکلات نهضت ملی مسکن در یاسوج برطرف خواهد شد.
طرح نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد با چالشهای متعددی روبهرو است، اما با اتخاذ راهکارهای مناسب و استفاده از ظرفیتهای موجود، میتوان روند اجرای این طرح را تسریع و زمینه را برای خانهدار شدن اقشار مختلف جامعه فراهم کرد، تامین زمین، تسهیلات مالی، کاهش هزینهها، مشارکت مردمی و ساماندهی فرآیندها، از جمله عوامل کلیدی در موفقیت این طرح خواهد بود.
در پایان این گزارش، این سوال در ذهن ما باقی میماند که آیا نهضت ملی مسکن در کهگیلویه و بویراحمد، با وجود تمام چالشها، به سرانجام میرسد و رویای خانهدار شدن را برای هزاران نفر در این استان محقق میکند؟ پاسخ این سوال، در گرو تلاش و همدلی مسئولان، متقاضیان و تمام دستاندرکاران این طرح ملی است.
گزارش از رحیم ابوذر
انتهای پیام/
https://eghtesadefarsi.com/?p=37488