
– اخبار استانها –
هادی دهقانی در گفتگو با خبرنگار تسنیم در قم، با تاکید براینکه طبق مفاد برنامه هفتم توسعه، یکی از تکالیف مهمی که بهعهده سازمان منابع طبیعی کشور گذاشته شده، کاهش ۲۰ درصدی فرسایش خاک در سطح کشور است اظهار داشت: این تکلیف و همچنین اجرای عملیات آبخیزداری در سطح ۲۰ میلیون هکتار از اراضی ملی میبایست طی پنج سال آینده اجرایی شود.
دهقانی با اشاره به اینکه هر استان با توجه به وسعت خود، موظف به انجام سهمی از تکلیف ملی خواهد بود، گفت: یکی از چالشهای جدی در استان قم که مغفول مانده، مسئله زمینلغزش و حرکت تودههای خاک است. متأسفانه در سالهای اخیر در اثر ساختوسازهای غیرفنی و در مکانهای نامناسب، شدت گرفته است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان قم بیان کرد: نمونه بارز آن ساختوسازهایی است که در ارتفاعات مشرف به شهرک زینالدین در حال انجام است. این مناطق دارای زمینهایی با ساختار مارنی هستند؛ خاکهایی که در تماس با آب خاصیت لیزشدگی پیدا میکنند و مستعد لغزش است. شیب طبیعی زمین، جهت لایههای خاک و جنس ناپایدار آن، همگی شرایط را برای بروز زمینلغزش فراهم کردهاند.
وی با بیان اینکه زیرسازیهای اصولی و محاسبهی دقیق بار وارده، در بسیاری از پروژهها رعایت نشده است، عنوان کرد: بر اساس تجربیات و مطالعات صورتگرفته در سالهای گذشته – که بخشی از آن در قالب پایاننامه کارشناسی ارشد اینجانب نیز انجام شده – مشخص شده است که بسیاری از این مناطق در خطر زمینلغزش قرار دارند. تصاویر هوایی و نقشههای پهنهبندی نیز این واقعیت را تأیید میکنند.
دهقانی تصریح کرد: این مسئله بهویژه در مناطقی همچون شهرک صفاشهر و حواشی رودخانه قمرود، نمونههایی از واژگونی خاک و حرکت تودهها به چشم میخورد که در بلندمدت میتواند منجر به خسارات جبرانناپذیری شود.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان قم توجه ویژه مجموعههای متولی را در این امر بایسته تلقی کرد و اظهار داشت: موضوع زمینلغزش در استان قم نیازمند توجه ویژه دستگاههایی نظیر اداره کل راه و شهرسازی، سازمان مدیریت بحران، و همچنین متولیان طرح آمایش سرزمین است.
وی افزود: متأسفانه در برخی موارد شاهد هستیم که صرفاً با نگاه سازهمحور و بدون توجه به ویژگیهای ژئوتکنیکی زمین، مجوزهایی صادر میشود که پیامدهای آن ممکن است سالها بعد، به شکل یک بحران جدی بروز کند.
دهقانی بر ضرورت تهیه نقشه پهنهبندی خطر زمینلغزش برای استان قم بهصورت جامع و علمی تاکید کرد و متذکر شد: ضروری است نقشه پهنهبندی خطر زمینلغزش برای استان قم بهصورت جامع و علمی تهیه شود و در طرحهای توسعهای لحاظ گردد؛ چرا که حتی با وقوع زلزلهای با شدت کمتر از گذشته، به دلیل کاهش پایداری زمین، خطر لغزش بهمراتب بیشتر خواهد بود.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی استان قم بیان کرد: افزایش بار سازهای، خیابانکشیهای نامناسب و حذف تکیهگاههای طبیعی، همگی عواملی هستند که این مخاطره را تشدید میکنند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با همکاری و همدلی همه نهادهای ذیربط، میتوانیم از بروز بحرانهای احتمالی در آینده پیشگیری کنیم.
انتهای پیام/
https://eghtesadefarsi.com/?p=36754