سه دست‌انداز بزرگ در مسیر بیت‌کوین؛ کدام سرمایه‌گذاران سلاخی می‌شوند؟ | اقتصاد فارسی

سه دست‌انداز بزرگ در مسیر بیت‌کوین؛ کدام سرمایه‌گذاران سلاخی می‌شوند؟
×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

سرخط اخبار اقتصادی

امروز : دوشنبه, ۲۳ تیر , ۱۴۰۴  .::.   برابر با : Monday, 14 July , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 180 خبر
سه دست‌انداز بزرگ در مسیر بیت‌کوین؛ کدام سرمایه‌گذاران سلاخی می‌شوند؟

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از فرارو، همزمان با ورود شاخص ترس و طمع به منطقه طمع، رابرت کیوساکی، نویسنده معروف کتاب «پدر پولدار، پدر بی‌پول» در واکنش به جهش قیمت بیت‌کوین در پلتفرم ایکس نوشت: «خریداران هیجانی بیت‌کوین سلاخی خواهند شد».

همزمان با این جهش قیمتی بیت کوین، بسیاری از تحلیل‌گران اقتصادی و در رأس آنها کیوساکی به موج خرید‌های هیجانی در بازار بیت کوین تاخت و نسبت به فومو یا ترس جاماندن از سود هشدار دادند.

تحلیل بیت کوین؛ راز صعودی شدن بازار چیست؟

در این گزارش، به سه عامل کلیدی می‌پردازیم که می‌توانند رشد بازار را تهدید کرده و روند را دستخوش نوسانات شدید کنند. عواملی که هر سرمایه‌گذاری قبل از خرید بیت کوین باید به آنها توجه داشته باشد.

عامل اول: خطر ترکیدن حباب صندوق‌های ETF بیت کوین

طبق داده‌های دیفای لاما، مقدار ۱۱۸٫۹۴۸ میلیارد دلار تقریباً ۵٫۴٪ از کل ارزش بازار بیت‌کوین در صندوق‌های ETF بیت‌کوین ذخیره شده است.

بر اساس داده‌های کوین شرز، در اواخر سه‌ماهه دوم ۲۰۲۵ بیش از ۷۵٪ از ورودی‌های سرمایه سازمانی به بازار بیت‌کوین از طریق ETF‌ها انجام شده است. این تمرکز سرمایه، بازار بیت کوین را در برابر هرگونه تغییر در رفتار صندوق‌ها یا تصمیمات مدیریتی حساس و شکننده کرده است.

نکته نگران‌کننده‌تر، ایجاد رفتار‌های گله‌ای در میان سرمایه‌گذاران خرد است که به‌دنبال رشد سریع ETF ها، بدون تحلیل فاندامنتال وارد بازار شده‌اند. این موضوع در گزارش اخیر برنشتاین به‌عنوان یکی از خطرات بالقوه شکل‌گیری حباب قیمتی در بیت‌کوین توصیف شده است.

از سوی دیگر، برخی تحلیل‌گران هشدار داده‌اند که ساختار بازخرید نقدی در اکثر ETF‌های بیت‌کوین، می‌تواند در صورت افت بازار، باعث فشار فروش دومینویی در بازار اسپات شود؛ به‌خصوص اگر دارایی‌های نگهداری‌شده توسط این صندوق‌ها به‌صورت مستقیم از بازار نقدی تأمین شده باشد. چنین سازوکاری، ریسک ناپایداری ساختاری و تخلیه ناگهانی سرمایه را افزایش می‌دهد.

عامل دوم: ریسک افزایش بازدهی اوراق قرضه دلاری

در نیمه نخست سال ۲۰۲۵، نرخ بازده اوراق خزانه‌داری ۱۰ ساله آمریکا افزایش یافته و از حدود ۳.۸ درصد به فراتر از ۴.۵ درصد رسید؛ این رشد تحت‌تأثیر کاهش اعتماد به‌دلیل کسری بودجه عظیم دولت و انتشار رکوردشکن اوراق بدهی بود. انتشار بیش از ۳۱ تریلیون دلار اوراق توسط خزانه‌داری، همراه افزایش عرضه نسبت به تقاضا، موجب شد بازدهی اوراق افزایش یابد و هزینه فرصت نگهداری دارایی‌های ریسکی و پرنوسان مانند بیت‌کوین بالا رود.

در چنین شرایطی، بازار رمزارز‌ها شاهد کاهش قابل‌توجهی بودند. بر اساس گزارش برخی منابع تحلیلی، هنگامی که بازده اوراق خزانه‌داری از ۴.۵ درصد عبور کرد، فشار فروش در بازار افزایش یافت و نوسانات بازار رمزارز‌ها به‌شدت بالا رفت.

همچنین سرویس سرمایه‌گذاری مودی در ماه می ۲۰۲۵ اعتبار اعتباری آمریکا را از Aaa به Aa۱ کاهش داد؛ این کاهش نمره اعتباری از سوی یکی از مؤسسات اعتبارسنجی معتبر جهان، موجب گسترش عدم‌اطمینان در بازار‌ها و افزایش تقاضا برای بازدهی بالاتر اوراق شد. در پی آن، بازده اوراق ۱۰ ساله به سطوح بالاتر از ۴.۵–۴.۶ درصد رسید و همزمان با رکوردشکنی بیت‌کوین، فشار فروش بر دارایی‌های پرریسک بیشتر شد.

به این ترتیب، می‌توان نتیجه گرفت در شرایط فعلی که فدرال رزرو بر کنترل تورم متمرکز است، افزایش نرخ چاپ اوراق خزانه به دلایلی مانند کسری بودجه، بحران بدهی یا فشار‌های سیاسی، می‌تواند بازدهی اوراق را بالا برده و به عنوان یک عامل بازدارنده مؤثر در برابر رشد بیت‌کوین عمل کند.

عامل سوم: بی‌ثباتی سیاست پولی در آمریکا و فشار ترامپ بر فدرال رزرو

عامل دیگری که در روز‌های اخیر فضای بازار‌های مالی را ناپایدار کرده، تنش‌های سیاسی در رأس فدرال رزرو آمریکا است. دونالد ترامپ، بار دیگر با انتقاد شدید از جروم پاول خواستار کناره‌گیری او شده است. این فشار‌ها در شرایطی رخ می‌دهد که بازار‌های جهانی به دنبال شفافیت در مسیر نرخ بهره و سیاست‌های پولی هستند. تجربه گذشته نشان داده که هرگونه ابهام در این حوزه، مستقیماً به کاهش اعتماد در بازار‌های دارایی پرریسک مانند ارز‌های دیجیتال منجر شده است.

اکنون علیرغم رشد قیمت بیت‌کوین و سهام، در زیر پوست اقتصاد کلان تغییراتی ساختاری رخ می‌دهد. روز گذشته رسانه کریپتوپلیتن هشدار داده که اگر رئیس فدرال رزرو (پاول) برکنار شود، بازار دلار و اوراق قرضه می‌تواند با شوک‌های شدیدتری مواجه شود. شاید در دید نخست این به نفع بیت کوین باشد ولی بر اساس تجربه‌های قبلی، هرگونه تزلزل در رهبری فدرال رزرو یا برداشت از بی‌ثباتی در تصمیمات آن، می‌تواند موجب نوسانات شدید در دارایی‌های پرریسک مانند رمزارز‌ها شود.

در نتیجه، فشار‌های سیاسی و گمانه‌زنی درباره آینده رهبری فدرال رزرو، فضای کلان اقتصاد آمریکا را بی‌ثبات کرده و می‌تواند بر رفتار سرمایه‌گذاران در بازار رمزارز‌ها اثر منفی بگذارد.

جمع‌بندی: تجربه بازار چه می‌گوید؟

مروری بر واکنش بازار‌های رمزارزی در مواجهه با جهش‌های قیمتی شدید، نشان می‌دهد که سرمایه‌گذاران نباید بدون تحلیل دست به خرید هیجانی بزنند. اظهارات چهره‌هایی، چون رابرت کیوساکی نیز گویای تداوم نگرانی نسبت به فومو و موج خرید‌های هیجانی در بازار بیت‌کوین است که هشداری برای سرمایه‌گذاران است و بر اصول رعایت مدیریت ریسک تأکید دارد.

  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصاد فارسی منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.