افزایش ۱۴ درصدی تولید کشاورزی با بهره ور| رشد مصرف غذاهای دامی در کشورهای نوظهور | اقتصاد فارسی

افزایش ۱۴ درصدی تولید کشاورزی با بهره ور| رشد مصرف غذاهای دامی در کشورهای نوظهور
×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

سرخط اخبار اقتصادی

امروز : چهارشنبه, ۲۵ تیر , ۱۴۰۴  .::.   برابر با : Wednesday, 16 July , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 134 خبر
افزایش ۱۴ درصدی تولید کشاورزی با بهره ور| رشد مصرف غذاهای دامی در کشورهای نوظهور

بازار؛ گروه کشاورزی: انتظار می ‌رود با افزایش درآمد در کشورهای با درآمد متوسط، تولید و کالری دریافتی از محصولات حیوانی افزایش یابد، اما بر اساس گزارش جدیدی که سه شنبه ۲۴تیرماه جاری توسط سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) منتشر شد، افزایش بیشتر تولید مواد غذایی از طریق بهبود بهره ‌وری کشاورزی برای کاهش سوء تغذیه و انتشار گازهای گلخانه ‌ای کشاورزی (GHG) در سطح جهانی ضروری خواهد بود.

پیش‌ بینی می‌ کند که سرانه جهانی کالری دریافتی از محصولات دامی و ماهی در دهه آینده ۶ درصد افزایش خواهد یافت که عمدتاً ناشی از افزایش سریع در کشورهای با درآمد متوسط رو به پایین است

در واقع چشم انداز کشاورزی OECD -FAO ۲۰۲۵-۲۰۳۴ به عنوان یک مرجع کلیدی جهانی در مورد چشم اندازهای میان ‌مدت برای بازارهای کشاورزی و ماهی در سطوح ملی، منطقه‌ ای و جهانی عمل می ‌کند. بیست و یکمین نسخه از این تحلیل مشترک پیش‌ بینی می‌کند که سرانه جهانی کالری دریافتی از محصولات دامی و ماهی در دهه آینده ۶ درصد افزایش خواهد یافت که عمدتاً ناشی از افزایش سریع در کشورهای با درآمد متوسط رو به پایین است، جایی که پیش‌ بینی می ‌شود رشد به ۲۴ درصد برسد، که تقریباً چهار برابر سریع‌تر از میانگین جهانی است.

پیش بینی میانگین سرانه مصرف روزانه غذاهای حیوانی در کشورهای کم درآمد

در حالی که این افزایش مصرف مواد غذایی غنی از مواد مغذی در کشورهای با درآمد متوسط رو به پایین، میانگین مصرف سرانه را به ۳۶۴ کیلوکالری در روز می‌رساند، نابرابری‌ های مداوم در داخل و بین کشورها همچنان چالش برانگیز خواهد بود. بر اساس این گزارش، در کشورهای کم ‌درآمد، میانگین مصرف سرانه روزانه غذاهای حیوانی ۱۴۳ کیلوکالری پیش‌ بینی شده است که بسیار کمتر از معیار ۳۰۰ کیلوکالری مورد استفاده فائو برای تجزیه و تحلیل هزینه و مقرون به صرفه بودن یک رژیم غذایی سالم است.

ماتیاس کورمن، دبیرکل OECD گفت: «ما ابزارهایی برای پایان دادن به گرسنگی و تقویت امنیت غذایی جهانی داریم. برای باز نگه داشتن بازارهای جهانی غذا، ضمن تقویت بهبود بهره‌ وری بلند مدت و پایداری در بخش کشاورزی، به سیاست ‌های هماهنگ نیاز است. OECD و FAO می ‌توانند با داده ‌ها، تجزیه و تحلیل‌ ها و توصیه‌ های مبتنی بر شواهد خود از سیاست‌ گذاران در سراسر جهان در این تلاش ‌ها حمایت کنند.

افزایش ۱۴درصدی تولید جهانی کالاهای کشاورزی و ماهی تا سال ۲۰۳۴

در بخش دیگری از گزارش فائو آمده است: پیش‌ بینی می ‌شود تولید جهانی کالاهای کشاورزی و ماهی تا سال ۲۰۳۴ حدود ۱۴ درصد افزایش یابد که عمدتاً ناشی از افزایش بهره ‌وری در کشورهای با درآمد متوسط است. اما این رشد مستلزم گسترش گله ‌های حیوانات و مناطق زراعی است. در حالی که قرار است تولید گوشت، لبنیات و تخم‌ مرغ ۱۷ درصد افزایش یابد، کل موجودی جهانی گاو، گوسفند، خوک و طیور ۷ درصد افزایش خواهد یافت. این تحولات منجر به افزایش ۶ درصدی انتشار گازهای گلخانه ‌ای مستقیم کشاورزی در دهه آینده خواهد شد که نشان دهنده کاهش شدت کربن انتشار مستقیم جهانی مرتبط با تولید در مزرعه است.

از سوی دیگر انتظار می ‌رود بهبود های پیش‌ بینی ‌شده بهره‌ وری، فشار نزولی بر قیمت واقعی کالاهای کشاورزی وارد کند. این امر می‌تواند چالش ‌های قابل توجهی را برای کشاورزان خرده‌ پا که در برابر نوسانات بازار آسیب ‌پذیر هستند و ظرفیت محدودی برای پذیرش فناوری ‌های نوآورانه مورد نیاز برای افزایش بهره ‌وری دارند، ایجاد کند. دولت ‌ها علاوه بر حمایت از تلاش ‌ها برای بهبود رشد ، باید اطمینان حاصل کنند که کشاورزان به بازارها و برنامه‌ های حمایتی متناسب با محل دسترسی بهتری دارند.

طبق چشم انداز، برای مقابله با چالش ‌های دوگانه کاهش سوء تغذیه و انتشار گازهای گلخانه ‌ای کشاورزی، تلاش‌ های بیشتری برای بهبود بهره‌ وری کشاورزی مورد نیاز است. یک تحلیل سناریو نشان می ‌دهد که اگر سرمایه ‌گذاری ‌های ترکیبی در فناوری ‌های کاهش انتشار گازهای گلخانه ‌ای و افزایش تولید مواد غذایی از طریق بهبود بهره‌ وری ۱۵ درصدی انجام شود، می ‌توان سوء تغذیه جهانی را ریشه‌ کن کرد و انتشار گازهای گلخانه ‌ای کشاورزی را به میزان ۷ درصد نسبت به سطح فعلی کاهش داد. برای دستیابی به این اهداف، پذیرش گسترده فناوری ‌های کاهش انتشار گازهای گلخانه ‌ای موجود، از جمله کشاورزی دقیق، بهبود خوراک دام، بهبود مدیریت مواد مغذی و آب و شیوه‌ های کم ‌هزینه و مقیاس ‌پذیر مانند تناوب زراعی و کشت مخلوط، مورد نیاز خواهد بود.

در مواجهه با اختلالات احتمالی زنجیره تأمین، همکاری چند جانبه و یک سیستم تجارت کشاورزی مبتنی بر قانون نیز کلیدی هستند، زیرا چشم انداز پیش‌ بینی می‌ کند که ۲۲ درصد از کل کالری ‌ها قبل از مصرف نهایی از مرزهای بین ‌المللی عبور خواهند کرد. تسهیل جریان‌ های تجارت کشاورزی به ایجاد تعادل بین کسری و مازاد مواد غذایی، تثبیت قیمت ‌ها و افزایش امنیت غذایی و پایداری کمک خواهد کرد.

در حالی که پیش بینی می شود تولید جهانی غلات با نرخ متوسط سالانه ۱.۱ درصد رشد کند فائو برآورد می کند تا سال ۲۰۳۴، ۴۰ درصد از کل غلات مستقیماً توسط انسان مصرف خواهد شد، در حالی که ۳۳ درصد برای خوراک دام استفاده می ‌شود

یکی از نکات قابل توجه در این گزارش مربوط به تولید جهانی غلات و سهم خوراک دام از غلات تولیدی است. در این گزارش آمده است: پیش‌ بینی می ‌شود تولید جهانی غلات با نرخ متوسط سالانه ۱.۱ درصد رشد کند که عمدتاً ناشی از افزایش سالانه ۰.۹ درصدی عملکرد است. پیش‌ بینی می ‌شود که مساحت برداشت‌ شده سالانه تنها ۱۴ درصد افزایش یابد، که کمتر از نصف نرخ ۳۳ درصدی دهه قبل است.

از سوی دیگر این گزارش می گوید: تا سال ۲۰۳۴، ۴۰ درصد از کل غلات مستقیماً توسط انسان مصرف خواهد شد، در حالی که ۳۳ درصد برای خوراک دام استفاده می ‌شود. پیش‌ بینی می ‌شود که تولید سوخت‌های زیستی و سایر مصارف صنعتی، بقیه را به خود اختصاص دهند. در حالی که پیش‌ بینی می ‌شود تقاضای جهانی برای سوخت‌های زیستی با نرخ متوسط سالانه ۰.۹ درصد رشد کند که عمدتاً ناشی از افزایش تقاضا در برزیل، هند و اندونزی است.

همچنین این گزارش حاکی است: کشورهای جنوب صحرای آفریقا فرصت‌های قابل توجهی را برای مجموعه‌ای قوی از ابتکارات برای بهبود بهره‌ وری نشان می‌دهند؛ به این معنا که گله گاو گوشتی این منطقه سه برابر بزرگتر از آمریکای شمالی است و پیش‌ بینی می ‌شود ۱۵ درصد رشد کند، در حالی که تولید به ازاء هر حیوان تنها حدود یک دهم آن است.

  • دیدگاه های ارسال شده شما، پس از بررسی توسط تیم اقتصاد فارسی منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی می باشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.