به گزارش اکو ایران، سایپا در سال گذشته در مجموع بیش از ۱۲ هزار دستگاه انواع محصولات چانگان و تویوتا را وارد کرده است.

این تیراژ واردات در حالی از سوی نارنجی های جاده مخصوص نهایی شده که شاهد هستیم این خودروسازی در ابتدای سال گذشته از برنامه واردات ۳۰ هزار دستگاهی رونمایی کرده بود.

مدیران سایپا با این تصور که در سال ۱۴۰۳ وضعیت واردات خودرو بعد از طی شدن آزمون و خطاها سیاست گذار خودرویی روال مطلوبی به خود می گیرد این هدف گذاری را برای واردات خودرو در نظر گرفتند.

اما مقایسه هدف گذاری اعلام شده از سوی این خودروسازی برای واردات محصولات برندهای جهانی خودروساز با آنچه به طور قطعی توسط سایپایی ها وارد شده نشان می دهد که مدیران سایپا در زمینه واردات خودرو خوش خیال بودند. مقایسه آمار در نظر گرفته شده برای واردات با خودروهایی که به صورت قطعی وارد شده به لحاظ درصدی از فاصله ای حول و حوش ۶۰ درصدی حکایت می کند. این فاصله میان واردات خودرو و هدف گذاری سایپایی ها تا حدی بازار خودرو را نگران می کند زیرا این سیگنال را به بازار خودرو مخابره می کند که خودروسازی مثل سایپا هم نمی تواند به هدف گذاری خود برای واردات خودرو نزدیک شود. بنابراین این مساله می تواند روی قیمت بازاری خودروهای وارداتی اثر منفی گذارد زیرا آنچه تصویر می شود با آنچه در واقعیت اتفاق می افتد فاصله زیادی دارد . 

این افت حدود ۶۰ درصدی در تیراژ واردات خودرو توسط نارنجی های جاده مخصوص به زبان عدد یعنی این خودروسازی نزدیک به ۱۸ هزار دستگاه انواع محصولات مورد نظر خود را کمتر وارد کردند.

سایپایی ها در برنامه واردات خود چانگان CS35 پلاس، چانگان CS55 پلاس و چانگان UNI-T را از سبد محصولاتی شریک چینی خود و تویوتا الیت (تویوتا هیبریدی) از سبد محصولاتی این برند ژاپنی در دستورکار قرار دادند.

البته نارنجی های جاده مخصوص تا اینجای کار از عرضه چانگان UNI-T انصراف دادند و تنها به وارد کردن دو مدل دیگر چانگان اکتقا کردند.

مقایسه میان تیراژ واردات چانگان و تویوتا نشان می دهد بخش عمده خودروهای وارداتی توسط نارنجی های جاده مخصوص یعنی حدود ۹۸ درصد به محصو لات چانگان اختصاص پیدا کرده است.

باید منتظر باشیم و ببینیم سایپا در سال جاری واردات چند دستگاه از محصولات وارداتی مدنظر خود را هدف گذاری می کند و تا چه اندازه می تواند به این هذف گذاری وفادار بماند؟