بازار گروه بانک و بیمه: با آنکه خیلی ها پیش بینی می کردند در صورت عدم توافقات و انجام مذاکرات ایران و آمریکا بر سر مسائل سیاسی ۲ کشور، قیمت هر دلار تا ۱۵۰ هزار تومان و چه بسا بیش از آن نیز صعود می کند ولی برخلاف پیش بینی ها روند مطلوب مذاکرات باعث شده است، دلاری که قبل از آن به بیش از ۱۰۵ هزار تومان در بازار آزاد رسیده بود با سقوطی آزاد حتی در روزهای گذشته به کانال ۷۰ هزار تومان هم نزدیک شود. کاهش قیمتی که کالاهای ارزشمند و سرمایه ای چون طلا، سکه و خودرو نیز متاثر از این افت قیمت بر مدار نزول قرار گیرند و حتی رشد عجیب اخیر قیمت انس جهانی آنطور که اخیرا به طور چشم گیری در آستانه ۳۵۰۰ دلار قرار گرفت نیز نتواند قیمت طلا و سکه در بازار داخل را جهشی بالا ببرد.
اما روز گذشته در پی انجام سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا با اضافه شدن هیات های فنی و کارشناسی ۲ طرف، همچنین اظهاراتی مبنی بر جدی تر شدن و سخت تر شدن مذاکرات در کنار انفجار کانتینرها در بندر شهید رجایی بار دیگر بازار ارز دچار نوسان قیمت شد و دلاری که نرخ آن به زیر ۸۰ هزار تومان سقوط کرده بود در پی هیجان و جو روانی بازار دوباره به کانال ۸۰ هزار تومان برگردد. افزایش قیمتی که به گفته کارشناسان هیجانی است و معلوم نیست طی روزهای آینده با انجام مذاکرات در دورهای بعدی چگونه رقم خورد.
کاهش قیمت ارز هفته گذشته در حالی اتفاق افتاد که بخشی از خریداران آن که طی ماههای گذشته با هدف کسب سود اقدام به خرید این کالا کرده بودند برای فروش آن روانه بازار شدند، این قضیه در بازار طلا و سکه نیز صدق می کند ولی اکنون با توجه به خوشبینی مذاکرات معامله چندانی در بازار انجام نمی شود
معامله چندانی در بازار ارز و طلا انجام نمی شود
کاهش قیمت ارز هفته گذشته در حالی اتفاق افتاد که بخشی از خریداران آن که طی ماههای گذشته با هدف سرمایه گذارای و کسب سود اقدام به خرید این کالا کرده بودند با ورود دلار به کانال ۷۰ هزار تومان از بیم افت بیشتر قیمتها برای فروش آن روانه بازار شدند. این قضیه در بازار طلا و سکه نیز صدق می کند، آنگونه که بعد از انجام نخستین مذاکرات بین ایران و آمریکا در مسقط تاکنون دیگر کسی حتی با رسیدن بهای این کالاها به نازلترین قیمت خریدار آن برای سرمایه گذاری نیست.
هر چند تاکنون پس از انجام مذاکرات و اعلام حصول نتایج مثبت آن از سوی مقامات دو کشور، تاثیر بسزایی بر کاهش قیمت ها در بازار بویژه طلا، سکه و ارز بر جای گذاشته و از طرفی باعث ایجاد انگیزه سرمایه گذاران برای انجام سرمایه گذاری در کشور شده است. ولی روز گذشته، پس از انتشار خبر انفجار در اسکله شهید رجایی بندرعباس، قیمت دلار آزاد در ابتدای معاملات به محدوده ۸۰ هزار و ۸۰۰ تومان رسید البته در معاملات در ادامه تحت تاثیر خوشبینی معاملهگران به آغاز سومین دور مذاکرات ایران و آمریکا، نرخ دلار مسیر نزولی را در پیش گرفت. بررسی این روند حاکی از آن است که فضای روانی حاکم بر بازار نقش تعیینکنندهای در جهتدهی به قیمتها دارد.
طی چند ماه گذشته بهای ارز و طلا در بازار بصورت غیرواقعی، حباب گونه رشد کرده بودند ولی طی دو سه هفته اخیر پس ازانجام مذاکرات و انتشار خبرهای مثبت از روند آن خوشبختانه حباب قیمت ها فروکش کرده و نرخ ها هم اکنون با سقوطی آزاد در حال رسیدن به قیمت واقعی در حرکت اند
حرکت طلا و سکه به سمت واقعی شدن قیمت
به گفته کارشناسان از آنجایی که مذاکرات ایران و آمریکا تاکنون موفقیتآمیز بوده است، این موضوع موجب شده انتظارات آحاد جامعه از رشد نرخ ارز و رشد نرخ تورم در کشور از بین برود. علاوه بر این مردم انتظار دارند که در ادامه مذاکرات، دسترسی ارزی، پولی و بانکی کشور به خوبی افزایش یابد که این موضوع نیز در ریزش نرخها در بازار ارز بیش از پیش تأثیرگذار خواهد بود. از سوی دیگر با رفع تحریمها، ایران میتواند صادرات قابل توجهی داشته باشد و پولهای نفت را به راحتی به کشور بازگرداند. امید به رفع تحریم ها در پی انجام توافقات که طی چند هفته اخیر باعث تغییر قیمت ها و افت شدید بهای کالاهایی نظیر ارز و طلا در بازار شده است همچنان مردم و سرمایه گذاران را در شرایطی قرار داده است که همواره به انتظار افت بیشتر قیمت ها بنشینند.
افت قیمتی که طی چند ماه گذشته بهای ارز و طلا در بازار بصورت غیرواقعی، حباب گونه رشد کرده بودند ولی طی دو سه هفته اخیر پس ازانجام مذاکرات و انتشار خبرهای مثبت از روند آن خوشبختانه حباب قیمت ها فروکش کرده و نرخ ها هم اکنون با سقوطی آزاد در حال رسیدن به قیمت واقعی در حرکت اند. تغییر و افزایش قیمتی که در ماههای گذشته حتی در روزهای تعطیل بهای ارز و طلا بدون انجام هر گونه معامله و عرضه و تقاضای چنین کالاهایی توسط برخی سفته بازان در کانالهای تلگرامی رقم می خورد.
بازار ارز در حالی فعالیت خود را آغاز میکند که دلار آزاد دیروز به کانال هشتاد هزار تومان بازگشت و به بیش از ۸۲ هزار تومان رسیده است، قیمت طلای ۱۸عیار نیز هم اکنون هر گرم ۶میلیون و ۴۶۶هزار تومان همچنین بهای سکه تمامبهار آزادی طرح جدید ۷۱میلیون و ۷۰۰هزار تومان رسیده است
دلار در کانال ۸۰ هزار تومان
این رشد کاذب قیمت ها که به گفته کارشناسان ناشی از وجود هیجان، جو روانی بازار در کنار بیم از انتظارات تورمی بود افسار قیمت ها را به دست برخی سفته بازان سودجو داده بود به طوری که نرخ ها تا حدی توسط این افراد در بازار آزاد تعیین می شدند، نمونه چنین آشفته بازاری این بود که بدون هیچگونه تغییر خاصی در متغیرهای کلان اقتصادی قیمت دلار در مدت کوتاهی حدود ۲۰ درصد افزایش یافت و به دنبال آن بهای طلا و سکه نیز به اوج قیمت رسیدند. اوج قیمتی که سکه تمام بهار آزادی طی دو هفته گذشته بیش از ۳۰ میلیون کاهش و دلار نیز حدود ۲۵ هزار تومان افت قیمت را تجربه کرده است.
اکنون نیز، بازار ارز در حالی فعالیت خود را آغاز میکند که دلار آزاد دیروز به کانال هشتاد هزار تومان بازگشت و به بیش از ۸۲ هزار تومان رسیده است. از طرفی معاملهگران سد مقاومتی دلار را ۸۲ هزار و سیصد تومان میدانند. همانطور که گفته شد دیروز بازار ارز تحت تاثیر دو اتفاق مهم قرار گرفت اول مباحث فنی مطرح شده در مذاکرات و دوم انفجار در بندر شهید رجایی. هر دو اتفاق لحظه به لحظه قیمت دلار را نوسانی کردند. اما هم اکنون آخرین قیمت اعلامی اسکناس دلار در مرکز مبادله ارزی برابر با ۷۱ هزار و ۲۰۵ تومان است. حوالهی دلار در مرکز مبادله ارزی برابر با ۶۹ هزار و ۲۶۶ تومان اعلام شده است. قیمت اسکناس یورو در مرکز مبادله ارزی امروز برابر با ۸۱ هزار و ۳۵ تومان گزارش شد قیمت حواله یورو نیز برابر با ۷۸ هزار و ۸۲۵ تومان است. همچنین قیمت اسکناس درهم در مرکز مبادله برابر با ۱۹ هزار و ۳۸۸ تومان است و حواله درهم نیز قیمتی برابر با ۱۸ هزار و ۸۶۰ تومان دارد. دلار آزاد نیز بصورت هیجانی به بیش از ۸۲ هزار تومان رسیده است و قیمت طلای ۱۸عیار هر گرم ۶میلیون و ۴۶۶هزار تومان همچنین بهای سکه تمامبهار آزادی طرح جدید ۷۱میلیون و ۷۰۰هزار تومان است. علاوه بر این نیمسکه بهار آزادی ۴۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، ربعسکه ۲۳ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و سکه یکگرمی ۱۳ میلیون تومان تعیین شده است و به فروش میرسد.