وحید پورتجریشی؛ بازار: قیمت تتر و دلار بازار آزاد یک روز پیش از دور دوم آغاز مذاکرات دوجانبه میان ایران و آمریکا با ریزش شدید مواجه شده و به کانال ۸۳ هزار توان سقوط کرد. اگرچه این قیمت طی ساعات ابتدایی فعالیت بازارها در تهران مجددا با رشد صعودی مواجه شد، اما اکنون این نگرانی بیش از پیش افزایش یافته است که نتیجه مذاکرات در این دور چه خواهد شد و بیانیه طرفین چه تاثیری بر نرخ ارز در بازار خواهد گذاشت.
اظهارات محتاطانه طرفین و احتمال موفقیت آمیز بودن دور دوم مذاکرات
آنچه طی روزهای اخیر شاهد بوده ایم، آهسته تر شدن لحن بیان طرفین در پی موفقیت آمیز بودن دور نخست مذاکرات است. اگرچه در داخل کاخ سفید به دلیل مواضع متناقض مقام های آمریکایی بلندپایه نزدیک به ترامپ، شاهد بروز مواضعی تنش زا هستیم، اما به طور کلی باید گفت که لحن طرف آمریکایی به ویژه دونالد ترامپ طی روزهای اخیر تا حد زیادی نرم تر شده است.
در ایران نیز پس از استقبال هوشمندانه و مدبرانه رهبر انقلاب از روند کلی مذاکرات و کنترل مواضع مخالفین مذاکره با آمریکا، شاهد شکل گیری فشاری مشابه با فشاری داخلی آمریکا بوده ایم که تا اینجای کار، به نظر می رسد دو طرف در مسیر تنش زدایی با یکدیگر قرار گرفته اند.
رسیدن به همین میزان احترام متقابل برای دو کشوری که بیش از ۴۵ سال به صورت مستقیم و غیرمستقیم در صدد آسیب رساندن به یکدیگر بوده اند، بسیار پیشرفت بزرگی محسوب شده و دستکم به نظر می رسد مسیر برای ادامه گفتگوهای دوجانبه میان تهران و واشنگتن باز است. میزان خوشبینی به ادامه روند مذاکرات نیز تا جایی بوده که سید عباس عراقچی وزیر خارجه و رئیس تیم مذاکره کننده کشورمان، در جریان مصاحبه خبری روز جمعه خود، از احتمال آغاز مذاکراتی چند ماهه میان تهران و واشنگتن خبر داده است.
تلاش آمریکا برای قطع دسترسی پکن به انرژی ارزان قیمت
حقیقت امر این است که اگرچه دونالد ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید، در چندین جبهه با متحدان و رقبای آمریکا درگیر شده، اما به نظر می رسد هدف اصلی وی مهار چین و قطع دسترسی این کشور به منابع ارزان قیمت به ویژه نفت ارزان قیمت ایران و روسیه است. ترامپ در نظر دارد با وضع تعرفه های سنگین گمرکی، کاهش دسترسی چین به منابع نفتی ارزان قیمت ایران و روسیه، ایجاد محدودیت در پیشرفت گسترش پروژه کمربند و جاده (BRI) ازطریق فشار بر متحدان تجاری آمریکا، میزان رقابت پذیری کالاهای چین را از طریق افزایش هزینه تولید برای این کشور تا حد زیادی افزایش دهد.
ترامپ نیازمند جذب حداقلی ایران و روسیه به سمت غرب و بازگرداندن نفت این دو کشور به بازارهای جهانی در راستای مقابله با دسترسی چین به منابع نفتی ارزان قیمت و خریدهای با تخفیف بالا است
دونالد ترامپ معتقد است که چین با شگردهایی چون پایین نگه داشتن مصنوعی ارزش یوآن در برابر دلار، ایجاد کانال هایی برای واردات نفت ارزان قیمت و پرداختند تعرفه گمرکی پایین، در حال ضربه زدن به اقتصاد آمریکا بوده و بازار این کشور به عنوان بزرگترین بازار مصرف جهان را تصاحب کرده است. اکنون وی تلاش دارد با افزایش هزینه موارد یاد شده، نهایتا قیمت تمام شده کالا از یک سو و قیمت آن در بدو ورود به آمریکا را تا حدی افزایش دهد که شرکت های آمریکایی بتوانند به رقابتی عادلانه با رقبای چینی بپردازند.
در صورت درست از آب درآمدن فرضیات یاد شده در این متن و قرائت احتمالی بیانیه مثبت دو طرف پس از مذاکرات، قیمت تتر و دلار در بازار آزاد وارد فاز نرولی تازه ای شده که به طور طبیعی روی بازارهایی چون طلا، نقره و ارزهای دیجیتال تاثثیرگذار خواهد بود
لذا، برای دستیابی به چنین چشم اندازی، ترامپ نیازمند جذب حداقلی ایران و روسیه به سمت غرب و بازگرداندن نفت این دو کشور به بازارهای جهانی در راستای مقابله با دسترسی چین به منابع نفتی ارزان قیمت و خریدهای با تخفیف بالا است. نکته دیگر اینکه ترامپ به هیچ عنوان علاقه ای به افتادن بازار ایران و روسیه به دست چینی ها نداشته و سعی دارد به جای چین، بازار این دو کشور حتی المقدور در اختیار شرکت های آمریکایی قرار بگیرد. می توان گفت که ملایم تر شدن لحن سخنان ترامپ و مقام های ارشد بلندپایه آمریکایی با طرف ایران و احتمال پذیرش ادامه فعالیت های هسته ای ایران نیز در راستای همین استراتژی صورت گرفته و به احتمال زیاد، در مذاکرات امروز نیز شاهد ادامه چنین رویکردی از سوی ویتکاف باشیم.
در صورت درست از آب درآمدن فرضیات یاد شده در این متن و قرائت احتمالی بیانیه مثبت دو طرف پس از مذاکرات، قیمت تتر و دلار در بازار آزاد وارد فاز نزولی تازه ای شده که به طور طبیعی روی بازارهایی چون طلا، نقره و ارزهای دیجیتال تاثیرگذار خواهد بود.