×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار اقتصاد

امروز : شنبه, ۱۳ اردیبهشت , ۱۴۰۴  .::.   برابر با : Saturday, 3 May , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 148 خبر
رویترز جزئیات مذاکرات ایران و آمریکا را فاش کرد

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از همشهری آنلاین، رئیس‌جمهور آمریکا، با تصمیم خود مبنی بر آغاز فوری مذاکرات با ایران در ماه گذشته، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، را غافلگیر کرد چرا که نتانیاهو در سفر خود به واشنگتن به دنبال جلب حمایت ترامپ از حمله به ایران بود. این موضوع را خبرگزاری رویترز گزارش داده است.

هشت منبع به این خبرگزاری گفتند که اکنون این مذاکرات بر سر کسب امتیازات کلیدی است که مانع از توسعه بمب توسط جمهوری اسلامی برای همیشه شود.

رویترز به نقل از ۴ منبع خود مدعی شد، چرخش به سوی مذاکرات با ایران در آوریل برای نتانیاهو که برای جلب حمایت ترامپ از حملات نظامی به تاسیسات هسته‌ای ایران به واشنگتن رفته بود، شوکه‌کننده بود. او کمتر از ۲۴ ساعت قبل از یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک در کاخ سفید متوجه شد که مذاکرات آمریکا با ایران ظرف چند روز آینده آغاز خواهد شد.

این منابع که رویترز می‌گوید از همه طرف‌ها هستند و خواستند که نامشان فاش نشود اعلام کرده‌اند که چارچوب اولیه در دست بررسی، هسته اصلی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) ۲۰۱۵ را حفظ می‌کند؛ همان توافقی که ترامپ آن را پاره کرد.

به ادعای تمام منابع، ممکن است توافق تفاوت چندانی با توافق قبلی که ترامپ آن را بدترین توافق تاریخ خوانده بود، نداشته باشد، اما مدت آن را به ۲۵ سال افزایش داده، راستی‌آزمایی را تشدید کرده و بند‌های موسوم به غروب آفتاب را که جنبه‌هایی از برنامه هسته‌ای ایران را متوقف می‌کنند، اما به طور کامل از بین نمی‌برند، گسترش می‌دهد.

به گفته این منابع، طبق شرایط مورد بحث، ایران اندازه ذخایر و انواع سانتریفیوژ‌ها را محدود کرده و ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی خود را تحت نظارت بی‌سابقه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) رقیق، صادر یا مهر و موم می‌کند که «همه اینها در ازای تخفیف‌های قابل توجه تحریم‌ها خواهد بود.»

مهمترین مسئله، ظرفیت ایران برای غنی‌سازی اورانیوم است، چیزی که واشنگتن و اسرائیل می‌گویند باید به طور کامل متوقف شود و ایران را برای بوشهر، تنها نیروگاه هسته‌ای موجود خود در ساحل خلیج فارس، متکی به اورانیوم وارداتی کند.

اما ایران می‌گوید حق غنی‌سازی آن قابل مذاکره نیست. با این حال، به ادعای چند منبع آگاه، اندازه ذخایر اورانیوم، انتقال ذخایر به خارج از کشور و تعداد سانتریفیوژ‌ها در دست بحث است.

به گفته تمام منابع از جمله سه مقام نزدیک به ایران، طبق پیشنهادات مورد بحث در دور‌های مذاکرات در آوریل، ایران غنی‌سازی را در سطح ۳.۶۷ درصد، مطابق با برجام، محدود می‌کند. منابع ایرانی گفتند که تهران همچنین مایل به دادن دسترسی گسترده‌تر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به سایت‌های هسته‌ای خود است.

منابع گفتند که این پیشنهادات به دنبال برچیدن کامل زیرساخت‌های هسته‌ای تهران آن‌طور که اسرائیل و برخی مقامات آمریکایی می‌خواهند نیست، بلکه هدف آن ایجاد محدودیت‌های دائمی بر غنی‌سازی اورانیوم است که از هرگونه گریز جلوگیری کند.

به گفته یکی از سه منبع نزدیک به ایران، یک مقام ارشد امنیتی، یک مصالحه احتمالی دیگر می‌تواند شامل حفظ حداقل غنی‌سازی توسط ایران، با ۵۰۰۰ سانتریفیوژ باشد در حالیکه بقیه غنی سازی از روسیه وارد شود.

به گزارش رویترز به نقل از همین منابع، تهران در ازای محدودیت‌ها در غنی‌سازی، خواستار تضمین‌های محکم شده است به گونه‌ای که ترامپ دوباره نتواند آن را کنار بگذارد.

به گفته سه منبع، از جمله خطوط قرمز تعیین شده توسط مقامات ارشد ایران کاهش میزان اورانیوم غنی‌شده ذخیره شده به زیر سطح توافق شده در توافق ۲۰۱۵ است.

رویترز همچنین به نقل از یک منبع ارشد منطقه‌ای گفت که بحث کنونی بر سر ذخایر اورانیوم ایران بر این متمرکز است که آیا ایران بخشی از آن را (به صورت رقیق شده) در داخل کشور نگه خواهد داشت در حالی که بخش دیگری را به خارج از کشور، احتمالاً به روسیه، می‌فرستد.

به گفته این منبع، ایران حتی ایده فروش اورانیوم غنی‌شده به ایالات متحده را مطرح کرده است.

ایران در حال حاضر حدود ۱۵۰۰۰ سانتریفیوژ را اداره می‌کند.

رویترز به نقل از آنچه که یک مقام ارشد نزدیک به ایران خوانده افزود، «اساساً، مذاکرات در حال شکل‌گیری به سوی یک برجام ۲» با برخی اضافات است که به ترامپ اجازه می‌دهد آن را به عنوان یک پیروزی ارائه دهد، در حالی که ایران همچنان می‌تواند حق غنی‌سازی خود را حفظ کند.

رویترز همچنین به نقل از همین منابع گزارش داد که آمریکا در حال فشار آوردن برای گنجاندن بحث موشکی در مذاکرات است؛ چیزی که ایران قویا آن را رد می‌کند.

این گزارش رویترز در شرایطی منتشر شده که از ابتدای مذاکرات تا کنون هیچ یک از طرفین به صورت رسمی هیچ جزئیاتی از محتوای مذاکرات ارائه نکرده‌اند.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.